Artiklar

Juridiken är ofta ett komplicerat ämne. Här har vi samlat våra artiklar som hjälper dig att förstå juridik, rättsområden och advokatyrket bättre.

Två personer skakar hand med en jurist.
10 tips när du ska anlita jurist

Det kan kännas svårt att hitta en bra jurist när du behöver juridisk hjälp. Här listar vi vad du behöver tänka på för att hitta rätt.

Två advokater granskar ett avtal.
Vad är skillnaden mellan jurist och advokat?

Många blandar ihop begreppen jurist och advokat med varandra. Men det finns stora skillnader. Skillnader som är bra att hålla koll på – särskilt om du behöver juridisk hjälp.

Manlig advokat i kostym fotad bakifrån framför domstol.
Vad kostar en advokat?

De flesta jurister erbjuder både timpris och fast pris beroende på typen av ärende. Vi listar faktorerna som påverkar kostnaden och ger en prisuppskattning för vad du kan förvänta dig betala för din advokat.

Två personer skriver ett samboavtal.
Därför bör du skriva samboavtal

Det är inte obligatoriskt att skriva samboavtal, men det är viktigt. Här får du svar på vad ett samboavtal innebär, vad du bör ha med i avtalet och hur du gör för att skriva ett bra samboavtal.

Ett gift par skriver äktenskapsförord med en jurist, som ler mot paret.
Äktenskapsförord – 17 vanliga frågor och svar

Att skriva ett äktenskapsförord är ofta en bra idé. Här svarar vi på vad ett äktenskapsförord innebär, vad som händer vid skilsmässa eller dödsfall och andra vanliga frågor om äktenskapsförord.

Ett äldre par skrattar med sitt barnbarn som sitter i den enes famn.
Testamente – så här fungerar det

Det finns många fördelar med att upprätta ett testamente. I den här artikeln går vi igenom vad ett testamente är, vad ett testamente ska innehålla och hur du uppfyller rätt formkrav.

En vuxen och ett barn med varsitt fiskespö på en brygga i solnedgången.
Vad kostar det att skriva ett testamente?

Med ett testamente kan du själv bestämma vad som ska hända med dina tillgångar när du inte längre är i livet. Men vad kostar det egentligen?

Tom parkbänk på en kulle under lövträd på hösten.
Bouppteckning – 5 viktiga saker att ha koll på

En bouppteckning måste skrivas efter att någon dött, men vad innebär en bouppteckning? Och hur går man tillväga? Vi listar 5 viktiga saker att ha koll på.

Två personer som sitter mittemot varandra vid ett bord med varsin kaffekopp.
Vad kostar en bouppteckning?

Ett av de första stegen i att hantera ett dödsbo är för många att anlita en jurist inför bouppteckningen. Men vad kostar egentligen en bouppteckning och vilka faktorer påverkar priset?

Vass framför en sjö i solnedgången.
Hur lång tid tar en bouppteckning?

Antalet arvtagare och mängden tillgångar är exempel på faktorer som påverkar bouppteckningens tidsåtgång. Här ger vi svar på hur lång tid du kan räkna med att en bouppteckning tar och faktorerna som påverkar utredningen.

Två personer som signerar en framtidsfullmakt.
Så fungerar en framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ger trygghet och vetskap om att någon du har förtroende för kommer ta hand om dina intressen i framtiden om du inte längre klarar av det själv. I denna artikel svarar vi på vanliga frågor om hur en framtidsfullmakt fungerar.

Två parter som skakar hand över skrivbord efter avslutad förlikning.
Förlikning – hur gör man?

Inom civilrättsliga tvistemål kan en förlikning vara en snabb och effektiv lösning på en tvist utan att behöva gå till rättegång. I denna artikel förklarar vi vad en förlikning är, när förlikning är tillåtet och hur processen går till.

Barn i gula regnkläder på en strand.
Vem får vårdnaden vid separation?

En separation eller skilsmässa kan vara svår och påfrestande – framförallt om det finns barn med i bilden. Då uppstår ofta frågor om vad som händer med vårdnaden och var barnet ska bo någonstans om föräldrarna flyttar isär.

Förälder som bär sitt barn i famnen på ett fält.
Vårdnadstvist – så går det till steg för steg

När ett barns föräldrar inte kommer överens om vårdnaden eller var barnet ska bo kan det uppstå en vårdnadstvist. I denna artikel förklarar vi steg för steg hur processen går till och vad det innebär.