Ett gift par skriver äktenskapsförord med en jurist, som ler mot paret.

Äktenskapsförord – 17 vanliga frågor och svar

Om du har en släktgård du vill skydda eller vill vara säker på vad som händer med ditt företag vid en eventuell skilsmässa kan det vara en bra idé att skriva ett äktenskapsförord. Här svarar vi på vad ett äktenskapsförord innebär, vad som händer vid skilsmässa eller dödsfall och andra vanliga frågor om äktenskapsförord.

Artikelns innehåll
  1. Vad är äktenskapsförord?
  2. Varför skriver man ett äktenskapsförord?
  3. Vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?
  4. Vem ärver vid äktenskapsförord?
  5. Hur skriver man äktenskapsförord?
  6. Vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?
  7. Fler frågor och svar om äktenskapsförord

Vad är äktenskapsförord?

Äktenskapsförord är ett avtal mellan två personer som ska ingå äktenskap eller redan är gifta. Avtalet anger vad som är enskild egendom och vad som ska delas lika (och därmed räknas som giftorättsgods) vid en eventuell bodelning.

När man ingår i ett äktenskap delas nämligen makarnas egendom, det vill säga giftorättsgodset, lika vid eventuell skilsmässa eller dödsfall. Det spelar alltså ingen roll om endast den ena maken köpt bostaden eller vem besparingarna tillhör – om egendomen inte är enskild egendom utan räknas som giftorättsgods delas värdet av egendomen lika vid bodelningen.

Genom ett äktenskapsförord kan du avtala att viss egendom inte omfattas av bodelningen utan istället räknas som enskild egendom om du och din partner skiljer er eller om någon avlider.

5 viktiga saker att tänka på vid äktenskapsförord

1. Avtalet uppfyller alla formkrav och är undertecknat av båda makarna.

2. Det är registrerat hos Skatteverket.

3. Avtalet är tydligt formulerat och beskriver i detalj vad som räknas som enskild egendom.

4. Detaljer om kontonummer, banksaldon, fondandelar, eventuell avkastning eller fastighetsbeteckningar framgår.

5. Kom ihåg att det när som helst går att ändra eller upphäva äktenskapsförordet med båda makarnas underskrift.

Visa mer

Varför skriver man ett äktenskapsförord?

Många kan tycka att det är svårt att föra ämnet om äktenskapsförord på tal. Samtidigt kan det rädda relationen om du och din partner skulle gå skilda vägar och har egendom ni önskar skydda. Det minskar även risken för eventuella tvister och bråk vid ett plötsligt dödsfall mellan den efterlevande maken och den bortgångnes familj.

Kanske har du en släktgård eller är delägare i ett ärvt fritidshus tillsammans med dina syskon som du eller din familj önskar stannar inom släkten? Eller har du startat ett eget företag och vill bestämma själv över vad som ska hända med verksamheten vid ett plötsligt dödsfall eller skilsmässa? Då kan det vara en bra idé att skriva ett äktenskapsförord där du klargör vad som ska räknas som enskild egendom vid en framtida bodelning.

Exempel på enskild egendom

Exempel på sådant som är vanligt att ange som enskild egendom i ett äktenskapsförord är:

  • Fastigheter, exempelvis fritidshus i släkten eller barndomshem
  • Aktier, fonder och värdepapper
  • Ägandeskap i företag
  • Gåvor och arv
  • Besparingar

Vad gäller vid skilsmässa utan äktenskapsförord?

Om ni ansöker om skilsmässa utan att ha skrivit ett äktenskapsförord räknas båda makarnas egendom som gemensamt giftorättsgods och ska delas lika vid en bodelning (förutsatt att egendomen inte redan är avtalad som enskild egendom genom till exempel testamente).

Det innebär att det inte spelar någon roll vad ni ägde innan äktenskapet, om den ene har mer besparingar eller köpte bostaden ni båda bor i – allt ni äger ska delas lika vid skilsmässan.

Genom äktenskapsförord, testamenten eller gåvobrev går det däremot att avtala viss egendom som enskild egendom. Enskild egendom undantas från bodelningen och tillfaller endast den ene maken.

Vem ärver vid äktenskapsförord?

Det är viktigt att ha i åtanke att ett äktenskapsförord endast påverkar vad som ingår i bodelningen vid skilsmässa och dödsfall, inte arvet.

Vid dödsfall har den efterlevande maken fortfarande arvsrätt, oavsett hur stor del av egendomen som är angiven som enskild egendom i äktenskapsförordet. Om du vill reglera hur ditt arv fördelas görs detta genom ett testamente.

Vad händer vid dödsfall?

Vid händelse av någon av makarnas död delas giftorättsgodset upp – hälften går till den efterlevande maken och hälften till dödsboet. Eventuell enskild egendom ingår inte i bodelningen utan blir en del av dödsboet.

Arvtagarna till den avlidne får sedan dela på de delar av dödsboet som de är berättigade till. Den efterlevande maken kan därigenom ändå få den enskilda egendomen genom sin arvsrätt trots äktenskapsförordet, beroende på vilka arvtagarna är.

Kom ihåg!

Äktenskapsförord ersätter inte ett testamente utan påverkar endast bodelningen. Om du vill bestämma vem som är berättigad till ditt arv måste du upprätta ett testamente.

Hur skriver man äktenskapsförord?

Vad finns det då för formkrav på äktenskapsförordet? För att ett äktenskapsförord ska vara giltigt behöver det vara registrerat hos Skatteverket. Det måste vara upprättat i skrift, daterat och undertecknat av båda makarna. Ett äktenskapsförord kan alltså inte kan vara muntligt.

Äktenskapsförordet måste inte bevittnas för att vara giltigt utan det räcker med de två makarna och deras underskrifter. Trots det kan det vara en god idé att ändå inkludera vittnen ifall en framtida tvist skulle uppstå gällande avtalets giltighet eller innehåll.

Det finns ingen särskild blankett eller mall för utformningen av äktenskapsförordet, utan det kan se ut på olika sätt beroende på vad du vill inkludera i avtalet. Därför kan det vara en bra idé att ta hjälp av en jurist som hjälper dig med äktenskapsförordets formkrav, vad som ska inkluderas och hur det bör formuleras.

Genom att anlita en jurist kan du få hjälp med att formulera äktenskapsförordet. Då försäkrar du att avtalet inte bara uppfyller de formkrav som finns, utan att det även blir tydligt och inte riskerar tolkas olika vid en framtida bodelning.

Få juridisk hjälp med äktenskapsförord nu

Fler frågor och svar om äktenskapsförord

Var registreras äktenskapsförord?

Hos Skatteverket. För att äktenskapsförordet ska vara giltigt måste det vara undertecknat av båda makarna och registrerat.

Kan jag registrera äktenskapsförord när jag redan är gift?

Ja, du kan välja att upprätta ett äktenskapsförord både innan vigseln samt efter att du och din partner redan är gifta.

Kan jag ändra ett äktenskapsförord efter vigseln?

Ja, det går att ändra eller upphäva ett äktenskapsförord både innan och efter vigseln. För att ändringen ska vara giltig krävs det dock att den skickas in för registrering hos Skatteverket och är undertecknad av båda makarna.

Vad kostar äktenskapsförord?

Skatteverket tar ut en mindre ansökningsavgift för handläggning av ärendet när det skickas in för registrering. Det kan även vara en bra idé att anlita en jurist som hjälper er formulera äktenskapsförordet. Kostnaden varierar mellan olika byråer och det kan därför vara bra att jämföra priser.

Hos Jurist.se kan du kostnadsfritt jämföra flera erbjudanden från erfarna jurister. Fyll i formuläret och jämför erbjudanden här.

Vad innebär enskild egendom?

Enskild egendom är egendom som undantas bodelning vid eventuell skilsmässa eller dödsfall. Det kan exempelvis vara egendom som testamenterats som just enskild egendom till den ene maken eller som har avtalats genom ett äktenskapsförord.

Vad innebär giftorättsgods?

När två personer gifter sig innebär det att all deras egendom räknas som giftorättsgods och ska delas lika mellan makarna vid eventuell skilsmässa eller dödsfall. Endast den egendom som avtalats som enskild egendom genom äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente undantas från giftorättsgodset vid en framtida bodelning.

Vad finns det för fördelar med äktenskapsförord?

Fördelar med äktenskapsförord är att parterna slipper oroa sig för hur deras egendom ska delas upp vid en eventuell skilsmässa eller dödsfall. Det kan vara viktigt för att undvika framtida konflikter och tvister vid en framtida bodelning. Fördelningen av makarnas egendom kan annars ske på ett sätt som parterna inte önskar – exempelvis om den ene äger ett företag eller vill behålla en ärvd sommarstuga inom släkten.

Finns det några nackdelar med att inte ha äktenskapsförord?

Nackdelen med att inte upprätta äktenskapsförord är framförallt risken för konflikter och bråk vid en eventuell skilsmässa eller mellan familjemedlemmar i de fall där den ena parten avlidit. Sådana diskussioner riskerar tära på relationer och kan undvikas genom att skriva äktenskapsförord där det tydligt framgår vad som är enskild egendom och giftorättsgods vid en framtida bodelning.

Behöver äktenskapsförord bevittnas?

Nej, förutom de två makarnas underskrifter är bevittning inget lagkrav för att äktenskapsförordet ska vara giltigt. Vittnen rekommenderas dock för att styrka avtalets giltighet och innehåll vid en eventuell framtida tvist.

Kan vi skriva ett äktenskapsförord själva?

Ja, det går att skriva äktenskapsförord själv. Vi rekommenderar dock att anlita en jurist eller advokat som kan hjälpa till med formuleringen av avtalet för att undvika framtida meningsskiljaktigheter om tolkningen av avtalets innehåll. Få hjälp av erfarna jurister här.

Kan jag inkludera husdjur i äktenskapsförordet?

Djur räknas inom juridiken som lös egendom. Detta innebär att de räknas som saker och skiljer sig inte från till exempel en bil i bodelningen. Om djuret utgör giftorättsgods räknas alltså djurets värde med i bodelningen om du och din partner skiljer er.

Vid en skilsmässa kan det vara svårt att avgöra vem som har bäst rätt till djuret och i många fall väger det tungt att vara den som står som ägare om inget annat är avtalat. Genom att ange djuret som enskild egendom i ett äktenskapsförord kan du undanta ditt husdjur från bodelningen.


Vill du ha hjälp med att skriva ett bra äktenskapsförord? Fyll i formuläret för att komma i kontakt med en skicklig advokat eller jurist som hjälper dig med ditt äktenskapsförord. Det tar inte längre tid än 1 minut.

Fyll i formuläret