Vårdnadstvist – steg för steg
När ett barns föräldrar inte kommer överens om vårdnaden eller var barnet ska bo kan det uppstå en vårdnadstvist. I denna artikel förklarar vi steg för steg hur processen går till och vad det innebär.
En vårdnadstvist kan uppstå när två föräldrar inte kan enas om vårdnaden, boendet eller umgänget för deras gemensamma barn. Utgångspunkten i alla vårdnadstvister är att ta beslut med barnets bästa i fokus i enlighet med föräldrabalken 6 kap. 2 a §.
Hur går en vårdnadstvist till?
1. Kan tvisten lösas utan att gå till domstol?
Det första steget i en vårdnadstvist är att pröva om konflikten kan lösas utan att gå till domstol. Det kan göras genom att kontakta familjerätten i din kommun och boka in ett informationssamtal för att hitta en gemensam lösning mellan föräldrarna.
Familjerätten arbetar med att hjälpa föräldrar komma överens gällande frågor som vårdnaden över barnet. De kan erbjuda råd och stöd i relation till vårdnadstvister och upprätta avtal gällande barnets vårdnad, boende och umgänge.
2. Lämna in en stämningsansökan
Kan tvisten inte lösas i familjerätten får du ett samtalsintyg. Samtalsintyget krävs för att ta vårdnadsprocessen vidare till domstol. Processen inleds därefter genom att du lämnar in en stämningsansökan till tingsrätten i kommunen där barnet är folkbokfört.
I stämningsansökan anger du exempelvis begäran om ensam vårdnad om barnet. Efter att du skickat in stämningsansökan delger tingsrätten stämningen till den andra föräldern som får svara på stämningen.
Pågår det redan en skilsmässa mellan barnets föräldrar kan frågan om barnets vårdnad, boende och umgänge tas upp i skilsmässomålet istället för att lämna in en separat stämningsansökan.
3. Tingsrätten kallar till sammanträde
När den andra föräldern delgivits stämningsansökan sammankallar tingsrätten båda föräldrarna till ett muntligt sammanträde. Här närvarar även eventuella juridiska ombud till föräldrarna.
Om det bedöms lämpligt* tillfrågar domaren om föräldrarna vill diskutera en samförståndslösning. Då kommer föräldrarna tillsammans med deras juridiska ombud och domaren fram till en lösning som anses bäst för barnet. Besluten kring barnets vårdnad, boende och umgänge skrivs då ner i en dom.
Kommer man inte fram till någon gemensam lösning kan tingsrätten bestämma om ytterligare samarbetssamtal mellan föräldrarna. Tingsrätten kan även begära en utredning från socialnämnden om barnets och föräldrarnas hemförhållanden. Efter utredningen kallar domstolen till en slutgiltig huvudförhandling.
*Fall där en samförståndslösning inte anses lämplig är exempelvis om barnet utsatts för våld eller hot.
4. Huvudförhandling
Under huvudförhandlingen går man igenom socialnämndens utredning och eventuell bevisning från juridiska ombud. Man hör även föräldrarna och vittnen.
När huvudförhandlingen är slut kan ett domslut gällande barnets vårdnad, boende och umgänge vanligtvis förväntas inom några veckor.
Domen utgår alltid från vad som anses bäst för barnet.
5. Ärendet avslutas
Efter domarens beslut avslutas ärendet.
Är du inte nöjd med utfallet kan du överklaga domen. Beviljas din överklagan omprövas domen av en högre instans.
Hitta rätt juridisk hjälp
Det bästa för barnet är om föräldrarna samarbetar för att gemensamt komma fram till en lösning som alla kan acceptera. Kan föräldrarna däremot inte komma överens och tvisten går till domstol väljer många att kontakta en jurist.
Med en jurist kan du som förälder få hjälp av en expert på vårdnadstvister som kan erbjuda stöd och juridisk rådgivning under processen. Genom att jämföra olika jurister och deras erfarenhet, arvode och personkemi får du en bättre grund att stå på när du ska välja jurist för ditt ärende.
När du fyller i formuläret på Jurist.se får du erbjudanden från upp till 3 jurister nära dig. Jämför dem och välj den jurist som passar bäst för dig – eller ingen alls. Det är helt kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting när du använder tjänsten.