Vad kostar en advokat?
De flesta jurister erbjuder både timpris och fast pris beroende på typen av ärende. Vi listar faktorerna som påverkar kostnaden och ger en prisuppskattning för vad du kan förvänta dig betala för din advokat.
Klicka på länkarna nedan för att ta dig till avsnittet du vill läsa om.
Vad kostar en advokat i timmen?
Fast pris för advokat och jurist
Advokater är enligt advokatetiska regler skyldiga till en skälig prissättning för deras tjänster. Vad som anses skäligt är dock svårt att avgöra då det är så pass många faktorer som samspelar.
Det handlar exempelvis om ärendets omfattning, tidsåtgången och advokatens skicklighet. Därför är det svårt att svara exakt på hur mycket en advokat kostar.
Innan du kontaktar en advokat eller jurist kan det trots det vara hjälpsamt att på ett ungefär veta vilken kostnad du kan förvänta dig. I denna artikel presenterar vi därför en prisuppskattning för att ge dig ett exempel på vad du kan förvänta dig betala för en advokat eller jurist.
Jurist eller advokat?
Innan vi benar ut den ungefärliga kostnaden för den juridiska tjänst du är ute efter är det viktigt att hålla isär begreppen jurist och advokat. De två yrkestitlarna skiljer sig nämligen åt, vilket ofta även reflekteras i timpriset för deras rådgivning.
Enkelt förklarat skiljer sig en jurist och advokat åt genom att advokat är en skyddad titel som, utöver en juristexamen, ställer krav på tre års juridisk yrkeserfarenhet och avlagd advokatexamen. Advokater står dessutom under tillsyn av Sveriges advokatsamfund som kontrollerar att Sveriges advokater följer god advokatsed.
Läs mer om skillnaden mellan jurist och advokat här.
Vad kostar en advokat i timmen?
En jurist eller advokat kostar cirka 1 500–6 000 kronor i timmen exklusive moms. Intervallet i prisuppskattningen beror bland annat på vilket typ av ärende det handlar om och advokatens eller juristens erfarenhet och skicklighet.
Den slutgiltiga kostnaden för en advokat eller jurist med löpande timpris är i de flesta fall svår att uppskatta i förväg. Det beror på att tidsåtgången för ärendet sällan är helt enkel att förutspå då ärendet ofta kan få olika utfall och vara mer eller mindre komplicerat.
Även om prisintervallet ovan kan ge en indikation på ungefär hur mycket en advokat eller jurist kostar i timmen, är det endast en generell uppskattning. Genom att fylla i formuläret kan du jämföra upp till 3 olika jurister och deras arvoden för just ditt ärende – gratis och helt utan bindningar.
Fast pris för advokat och jurist
För enklare ärenden där tidsåtgången är lättare att uppskatta erbjuds ibland fast pris för juristens tjänster. Exempel på sådana ärenden är upprättning av testamenten, äktenskapsförord, gåvobrev eller andra typer av avtal.
Ibland kan vissa byråer även erbjuda paketpris för tjänster med fasta priser, vilket kan innebära att du på så sätt får ett bättre snittpris per tjänst. Paketpris kan exempelvis erbjudas när du väljer att skriva både testamente och äktenskapsförord med samma byrå.
Idag erbjuder även flera jurister och advokater juridisk hjälp med enklare ärenden via onlinetjänster eller över telefon och videosamtal. Dessa tjänster är ofta billigare än fysiska möten och kan vara ett alternativ för dig som inte har ett behov av att mötas direkt med juristen.
Läs även: Äktenskapsförord – 17 vanliga frågor och svar
Stöd för att täcka juridiska kostnader
I situationer där du behöver juridisk hjälp finns det i vissa fall stöd att få för att täcka kostnaderna som uppstår i samband med ditt ärende.
Rättsskydd via försäkring
I flera försäkringar ingår olika former av rättsskydd – det vill säga att ditt försäkringsbolag betalar delar av dina juridiska kostnader. Rättsskydd ingår i de flesta hem-, villa- och fritidshusförsäkringar samt vissa båt- och bilförsäkringar.
Villkoren för rättsskydd varierar dock beroende på vilken typ av försäkring du har och vilken tvist det handlar om. Kolla med ditt försäkringsbolag om vad som ingår i just din försäkring.
Statlig rättshjälp
Om du saknar rättsskydd via din försäkring kan staten även i vissa fall erbjuda stöd för att täcka delar av dina rättsliga kostnader – så kallad rättshjälp.
Huruvida du har rätt till rättshjälp beslutas av Rättshjälpsmyndigheten eller domstolen. Din årsinkomst, underhållsskyldighet, förmögenhet, skulder och typen av ärende är några faktorer som utgör underlag för bedömningen om du beviljas rättshjälp eller inte.
Rättshjälpstaxa – vad är det?
I ärenden där rättshjälp beviljats baseras kostnaden för det juridiska ombudet vanligen på en så kallad rättshjälpstaxa. Rättshjälpstaxan bestäms av regeringen varje år utifrån underlag från Domstolsverket.
Rättshjälpstaxa år 2023 med F-skatt:
Timkostnadsnorm | Moms |
---|---|
1 476 kronor | Exklusive moms |
1 845 kronor | Inklusive moms |
Källa: Sveriges Domstolar (2023)
Hitta rätt juridisk hjälp
Kostnaden för din juridiska hjälp är svår att uppskatta utan detaljer om ditt ärende. Ett enkelt sätt att ta reda på vilket pris du kan räkna med är därför att jämföra erbjudanden från flera jurister och advokater. Det kan Jurist.se hjälpa dig med.
När du fyller i formuläret blir du kontaktad av upp till 3 jurister eller advokater inom det rättsområde du behöver hjälp inom. Diskutera med juristerna, jämför dem och välj den som känns bäst för dig. Tjänsten är helt gratis och du förbinder dig inte till något genom att använda Jurist.se eller ta emot erbjudanden.
Juristerna som kontaktar dig vet att de konkurrerar med andra och kommer därför att ge dig sitt bästa erbjudande. När du ska ta ställning till vilken du vill anlita bör du väga in helheten. Det handlar om nivån på arvodet, men också om kompetens, erfarenhet, strategi och personkemi.