Vem får vårdnaden vid separation?
En separation eller skilsmässa kan vara svår och påfrestande – framförallt om det finns barn med i bilden. Då uppstår ofta frågor om vad som händer med vårdnaden och var barnet ska bo någonstans om föräldrarna flyttar isär.
Barnets bästa i fokus
Alla frågor gällande barnets vårdnad, boende och umgänge ska avgöras med barnets bästa i åtanke. Det står även stadgat i föräldrabalken 6 kap. 2 a §.
Vad som anses bäst för barnet innefattar dels att säkerställa att barnet eller någon annan familjemedlem inte far illa på grund av våld eller övergrepp, dels att värna om barnets behov av närhet och kontakt till båda föräldrarna.
Efter en separation är ofta det bästa för barnet om föräldrarna kan samarbeta och gemensamt komma fram till en lösning gällande barnets vårdnad, boende och umgänge utan att behöva driva ärendet vidare.
Vem får vårdnaden vid separation?
Efter en separation eller skilsmässa fortsätter båda föräldrarna inneha vårdnaden om deras barn – så kallad delad eller gemensam vårdnad. Det förutsätter dock att ingen av föräldrarna motsätter sig detta genom att exempelvis att begära ensam vårdnad.
Om föräldrarna inte kan komma överens om hur vårdnaden ska fördelas är det första steget att försöka lösa konflikten genom informationssamtal hos den kommunala familjerätten.
Kan konflikten fortfarande inte lösas avgörs frågan om barnets vårdnad, boende och umgänge i domstol. Domaren kan då besluta om antingen gemensam vårdnad eller att den ena föräldern får ensam vårdnad om barnet.
Vad innebär delad vårdnad?
Delad vårdnad, även kallad gemensam vårdnad, innebär att båda barnets föräldrar delar på ansvaret över barnet. Det inkluderar bland annat ansvar över barnets boende, trygghet, försörjning och skolgång.
Det är viktigt att komma ihåg att delad vårdnad inte nödvändigtvis innebär att barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna. Såvida inget specifikt avtalats gällande barnets boende är det upp till föräldrarna att med barnets bästa som utgångspunkt själva bestämma hur mycket tid barnet spenderar hos respektive förälder.
Vad innebär ensam vårdnad?
Ensam vårdnad innebär att barnets ena förälder ensam bär ansvaret för att ta beslut i frågor rörande barnet.
Även om den ena föräldern har ensam vårdnad har barnet fortfarande rätt till umgänge med föräldern den inte bor hos i den utsträckning det är möjligt. Syftet är att barnet ska ha möjlighet till en god och nära kontakt med båda föräldrarna, även om den bara bor hos den ena.
Ensam vårdnad utan rättegång
Det är möjligt för en förälder att få ensam vårdnad utan rättegång. Det förutsätter att föräldrarna kan komma överens om vem som har rätt till ensam vårdnad samt eventuella bestämmelser kring barnets boende och umgänge.
Föräldrar som är överens om hur de vill fördela vårdnaden kan antingen själva skicka en ansökan till tingsrätten eller ta hjälp av familjerätten för att upprätta avtal. Godkänner socialnämnden avtalet blir det giltigt på samma sätt som ett domslut.
När föräldrarna är oense
Kan föräldrarna inte komma överens i vårdnadsfrågan kan föräldern som önskar ensam vårdnad skicka in en stämningsansökan till tingsrätten. Det förutsätter att föräldrarna först försökt lösa vårdnadsfrågan genom informationsmöten hos familjerätten.
Tingsrätten kallar då båda föräldrarna tillsammans med eventuella ombud till ett sammanträde där man försöker komma till en gemensam lösning. Lyckas man inte avtala en gemensam lösning går ärendet vidare till rättegång.