Två män som skriver framtidsfullmakt.

Så fungerar en framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ger dig trygghet och vetskap om att någon du har förtroende för kommer ta hand om dina intressen i framtiden om du inte längre klarar av det själv. I denna artikel svarar vi på vanliga frågor om hur en framtidsfullmakt fungerar.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senast uppdaterad: 13.07.2023

En framtidsfullmakt ger någon annan möjlighet att utföra dina angelägenheter i framtiden om du drabbas av demens, psykisk ohälsa eller någon annan sjukdom som kan komma att påverka din handlings- eller beslutsförmåga.

Genom en framtidsfullmakt kan du känna dig trygg med att någon du känner förtroende för kommer ta hand om dina intressen om eller när du inte längre klarar av det själv.

Vad är en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt är ett dokument som ger en annan person behörighet att utföra vissa uppgifter åt dig i framtiden om eller när du inte längre är kapabel att utföra dem själv. Det kan exempelvis vara på grund av demens, psykisk ohälsa, ett försvagat hälsotillstånd eller annan sjukdom.

Du som fullmaktsgivare väljer själv vem du vill ge fullmakten till. Denne benämns då som fullmäktig eller fullmaktshavare. Exempel på ärenden som du kan välja att framtidsfullmakten ska omfatta är möjlighet att betala dina räkningar, deklarera eller hantera frågor om ditt boende.

Exakt hur begränsande eller omfattande fullmakten ska vara – det vill säga vilka uppgifter fullmaktshavaren har möjlighet att utföra åt dig – bestämmer du själv. I framtidsfullmakten kan du till exempel skriva in att du även vill att fullmaktshavaren ska kunna sälja din fastighet eller bostadsrätt.

Skriva framtidsfullmakt – så fungerar det

En framtidsfullmakt kan endast skrivas av dig över 18 år som fortfarande hanterar dina ekonomiska och personliga angelägenheter på egen hand. Du som fullmaktsgivare måste vara vid sunt och fullt förstånd för att upprätta en framtidsfullmakt.

Framtidsfullmakten börjar inte gälla direkt vid undertecknande utan endast om eller när tiden kommer då du som fullmaktsgivare inte är kapabel att fatta beslut själv. Framtidsfullmakten måste vara skriftlig, undertecknad av fullmaktsgivaren och ska ha minst två vittnen.

När börjar framtidsfullmakten gälla?

Det är fullmaktshavaren som gör bedömningen gällande när fullmaktsgivaren inte längre klarar av att sköta sina angelägenheter och fullmakten ska träda i kraft. Du som fullmaktsgivare kan välja om det ska räcka med endast fullmaktshavarens bedömning, eller om det även ska krävas en ansökan till tingsrätten med medicinskt underlag.

Fullmaktshavaren skickar då en skriftlig ansökan till tingsrätten i kommunen där fullmaktsgivaren är folkbokförd om att fullmakten ska börja gälla. Ansökan kan även inkludera ett läkarintyg som bekräftar fullmaktshavarens bedömning att fullmakten bör träda i kraft.

Fullmaktshavarens ansökan till tingsrätten ska innehålla:
  • Framtidsfullmakten i original
  • Eventuellt läkarintyg som bekräftar att fullmakten ska träda i kraft
  • Kontaktuppgifter till fullmaktsgivaren
  • Kontaktuppgifter till fullmaktsgivarens make, maka eller sambo samt närmaste släktingar

Det här ingår inte i en framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt har vissa begränsningar. Den kan exempelvis inte ge befogenhet att upprätta testamenten i fullmaktsgivarens namn. Den ger heller inte rätt att fatta beslut mot fullmaktsgivarens vilja gällande vissa personliga angelägenheter – exempelvis vid beslut om omsorg eller sjukvård.

Framtidsfullmakten kan inte heller ge rätt att företräda fullmaktsgivaren i ärenden där en närstående – såsom fullmaktsgivarens make, förälder, barn eller fullmaktshavaren själv – agerar motpart. Annars riskeras en intressekonflikt där fullmaktshavaren är jävig.

I dessa scenarion är det vanligt att ta hjälp av en god man som tillfälligt företräder fullmaktsgivaren i ärendet.

Övriga frågor och svar om framtidsfullmakt

Var finns blankett för framtidsfullmakt?

Det finns ingen särskild blankett som specificerar hur en framtidsfullmakt ska utformas. Flera hemsidor erbjuder gratis mallar du kan ladda ner och fylla i hemma. Du kan också kontakta en jurist som hjälper dig med utformningen av din framtidsfullmakt.

Vart skickar man en framtidsfullmakt?

Det finns inget krav på att en framtidsfullmakt ska registreras eller granskas av någon myndighet. Som en säkerhetsåtgärd bör du dock se till att framtidsfullmakten finns i flera original och förvaras på ett säkert ställe.

När framtidsfullmakten väl ska träda i kraft kan fullmaktshavaren välja att skicka en ansökan till tingsrätten i den kommun fullmaktsgivaren är folkbokförd. I ansökan bifogas framtidsfullmakten, fullmaktsgivarens uppgifter och eventuellt ett läkarintyg som bekräftar att fullmakten bör börja gälla.

Kan man skriva framtidsfullmakt gratis?

Ja, du kan skriva en framtidsfullmakt gratis. Flera hemsidor erbjuder mallar som du kan ladda ner kostnadsfritt. Det är också kostnadsfritt att göra en ansökan om att framtidsfullmakten ska träda i kraft när den tiden är kommen.

För att framtidsfullmakten ska vara korrekt utformad och omfatta det fullmaktsgivaren önskar rekommenderar vi dock att låta en jurist granska framtidsfullmakten innan den signeras. På så sätt försäkrar du dig om att framtidsfullmakten är anpassad efter just dina önskemål. Det kan annars lätt uppstå komplicerade frågor som är svåra att besvara utan rätt juridisk kompetens.

Gäller framtidsfullmakt vid dödsfall?

Ja, huvudregeln är att en framtidsfullmakt är giltig även efter fullmaktsgivarens död. Det förutsätter dock att inget annat är angivet i framtidsfullmakten och att inga särskilda omständigheter föreligger som medför att fullmakten inte längre anses giltig.

Vem får vittna en framtidsfullmakt?

En framtidsfullmakt måste bevittnas av två personer. Vittnena till framtidsfullmakten måste vara över 15 år gamla och fullt införstådda i fullmaktens innebörd och deras ansvar som vittnen.

Ett vittne får inte vara:

  • Personen som ska omfattas av fullmakten (fullmaktshavaren)
  • Fullmaktsgivarens make/maka eller sambo, föräldrar, barn, syskon, svär- eller styvfamilj

När träder en framtidsfullmakt i kraft?

En framtidsfullmakt träder i kraft om eller när du blir beslutsoförmögen, till exempel vid demens eller ett försämrat hälsotillstånd som påverkar din förmåga att sköta dina ekonomiska och personliga angelägenheter. Det är personen du utsett som fullmaktshavare som gör bedömningen.

Fullmaktshavaren kan även ansöka till tingsrätten att pröva om fullmakten ska träda i kraft. Det kan även vara angivet som ett krav i framtidsfullmakten att fullmakten ska träda i kraft först efter en medicinsk bedömning.